Ön çapraz bağ, diz ekleminde bulunan en büyük bağlardan bir tanesi olup, genellikle spor aktiviteleri esnasında ani durma, ani dönme hareketleri esnasında veya darbeye bağlı olarak da yaralanabilir. Hastalar genellikle kopma esnasında ‘’pop’’ diye ses duyarlar. Yaralanmaya bağlı dizde yaygın ağrı ve şişlik oluşur. Hastalar yük vermekle ağrısı artabilir. Bu durumda istirahat ve soğuk uygulama önerilir. Dizdeki şişlik indikten sonra hasta muayene edildiğinde dizde boşluk oluşuyorsa ameliyat önerilebilir. Ayrıca hasta yürürken güvensizlik , boşluğa basmagibi şeyler hissediyorsa ameliyat seçeneği düşünülebilir.
Bu tip bir yaralanmada dize MR görüntülemesi yapmak faydalı olabilir. Çünkü eşlik eden meniskus yırtıklarını saptamak için ameliyat planlamasında önemlidir.
Her ameliyatta olduğu gibi ameliyatlarda da anestezi hekiminin hastayı değerlendirmesi uygun olur. Cerrah ve anestezinin ortak kararı ile anestezi yöntemine karar verilebilir.
Öncelikle dize iç ve dış taraftan iki delik aracılığı ile girilir. Kamera yardımı ile ilk önce diz muayene edilir. Ön çapraz bağ kopuk ise bu bağın yerine geçebilecek bağlar diz çevresindeki çeşitli yapılardan alınabilir. Ön çapraz bağ yerine alınan tendon koyulur. Eşlik eden meniskus yaralanmaları varsa onlar da tamir edilir.
Her ameliyatın olduğu gibi kanama ve enfeksiyon da bu ameliyatlar da görülebilir.
Hastalar anestezi etkisi geçtikten sonra aynı gün taburcu olabilirler. Eve gitmeden koltuk değneği ile yürüme öğrenilmelidir. Bağları korumak için bazen açı ayarları dizlikler kullanılabilir. Ameliyat sonrası süreçte dizi yüksekte tutma, buz koyma ve istirahat önemlidir. Diz çevresi kasları güçlendirmek eklem sertliğini önlemek için iyi bir fizyoterapi programı uygulanmalıdır.
Hastalar ameliyat sonrası günlük ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Spora dönüş ise 6-9 ay arası sürede gerçekleşir.
Video Galeri
E-mail Listesine Kayıt Olun...