Dizlerimizde iki adet C şeklinde menisküs bulunur. Menisküsler diz ekleminde kemik uyumunu en üst düzeye çıkarır, sürtünmeyi azaltır, dize binen yükü emer ayrıca diz eklemine stabilite verir. Menisküs yırtığı dizlerde görülen en sık yaralanmalardandır. Meniskus yırtıklarında dizde şişlik, ağrı, sertlik ve dizde kilitlenme gibi şikayetler olabilir. Menisküs yırtıklarında ilk tedavi yöntemi konservatif yöntemlerdir. Yüksekte tutma, buz , istirahat ilaç tedavisi yapılır. Her menisküs yırtığı ameliyatlık değildir. Ağrıları geçmeyen ve dizde kilitlenme olan hastalara ileri tetkik tedavi yapılır.
Ameliyat kararı verilen hastalara mensiküs onarımı veya menisektomi dediğimiz menisküs dokusunun hasarlı kısmı çıkarımı yapılabilir. Menisküs dokusu mümkün olduğunca korunmalıdır.
Her ameliyatta olduğu gibi ameliyatlarda da anestezi hekiminin hastayı değerlendirmesi uygun olur. Cerrah ve anestezinin ortak kararı ile anestezi yöntemine karar verilebilir.
Diz artroskopisi ameliyatında olduğu gibi dizin iç ve dış tarafından birer adet delik açılır, kamera içeri sokulur. Menisküsler muayene edilir. Tamire karar verilmişse hangi çeşit tamir yapılacağı kararlaştırılır. Üç çeşit tamir yöntemi mevcut; içeriden dışarı, dışarıdan içeriye, tamamen içeride dikiş kabaca kullanılan yöntemlerdir.
Her ameliyatın riski olduğu gibi menisküs ameliyatı her ne kadar kapalı yapılan bir ameliyat olsa da riskleri mevcuttur. Enfeksiyon ve pıhtı en çok korkulan komplikasyonlardır. Bunun dışında en çok görülen komplikasyon yüzeyel cilt sinirlerinin zarar görmesidir. Dış menisküs tamirlerinde bazen derin sinirler de zarar görebilir.
Hastalar anestezi etkisi geçtikten sonra aynı gün taburcu olabilirler. Eve gitmeden koltuk değneği ile yürüme öğrenilmelidir. Ameliyat sonrası süreçte dizi yüksekte tutma, buz koyma ve istirahat önemlidir. Diz çevresi kasları güçlendirmek eklem sertliğini önlemek için iyi bir fizyoterapi programı uygulanmalıdır.
Video Galeri
E-mail Listesine Kayıt Olun...