Preloader Close
Op.Dr.Yağmur IŞIN

Topuk Dikeni

Plantar faciitis olarak bilinen topuk dikeni ayak tabanında bulunan kalın bir dokunun topuk kemiğimize yapıştığı yerdeki mikropsuz iltihapıdır. Sürekli çekme ve yüke maruz kalan bu bölgede zamanla kemiğe yapışma yerinde mikro yırtıklar ve iltihaplar meydana gelir. Bu değişikliklere adapte olmak için dokunun yapısı değişir ve bir manada kemikleşir. Diken olarak anılmasının sebebi burada oluşan ekstra dokudur. Fazla kilo, uygun olmayan ayakkabı giyimi, koşucu olmak için bu hastalık için risk faktörüdür.

 

Bu hastalardaki en büyük problem özellikle sabah kalkınca ayak tabanında oluşan ağrıdır. Topuk dikeni ağrısı topuktan başlar, topukta lokal olarak görülür ama bazı şiddetli durumlarda topuktan başlayıp arka tarafa doğru yayılabilir.

 

İlk tedavi seçeneği kilo verme, uygun ayakkabı kullanımı gibi aktivite değişimleri yanında germe eksersizleri yapılabilir. Geçmeyen vakalarda değişik uygulamalar vardır. PRP, lokal anestezik ve steroid enjeksiyonu , ESWLT ile son zamanlarda yapılagelen ve çok başarılı sonuçları RF yöntemi yani radyofrekans yöntemi ameliyatsız yöntemlerdir. Çok inatçı durumlarda ameliyat seçeneği düşünülür.

 

RF yönteminde ilk başta hastaya lokal anestezi yapılır. Sonra bir iğne yardımı ile ilk önce topuk dikeninin olduğu bölgenin duyusunu alan sinir, radyofrekans probu ile yakılır ardından topuk dikeninin içine iğne ile girilir. Bu bölge yüksek ısı ile yakılır. Yani hem lezyon içine hem de sinire işlem yapılır. Hasta işlemden hemen sonra dramatik fayda görür. Günlük işlemlerine hasta derhal dönebilir. Bu işlem için ayrıca hastanın aç kalmasına gerek yoktur.