Preloader Close
Op.Dr.Yağmur IŞIN

Tırnak Batması

Tırnak batması, hastanın tırnak kenarlarının yanındaki deriye doğru büyümesi olarak tanımlanabilir. Tırnak batması daha çok ayak parmaklarında görülmekle birlikte en çok baş parmakta görülmektedir.

 

Tırnak batması parmak kenarında kızarıklık, şişlik, ağrı gibi şikayetlere sebebp olur. İlerleyen aşamalarda ayakkabı giymek rahatsız edebilir.

 

Tırnak batması ilk olarak kendini hafif ağrı ve yanma hissi şeklinde gösterir. Bu aşamada farkedilip basit önlemlerle tedavi edilmezde ilerleyen zamanlarda yaygın şişlik, akıntı ve enfeksiyon ile karşılaşılabilir. Bu aşamada cerrahi tedaviler devreye girer.

 

Tırnak batması ameliyatı lokal anestezi ile poliklinik şartlarında yapılabilir. İnce iğne uçları ile tüm parmak uyuşturulduktan sonra kenara doğru büyüyen çıkarılır ve tırnak inceltilir. Altında kalan tırnka yatağı da farklı yöntemlerle çıkarılabilir veya çeşitli maddelerle haraplanabilir. Ödemli veya enfeksiyonlu dokunun durumuna göre çıkarılacak yumuşak dokunun miktarı belirlenir. Kayıp olan bölgelere bazen dikiş atılabilir.

 

Hastalar bu işlemden sonra eve taburcu olabilir. İyileşme döneminde ayağın nemli kalmaması gerekir. Bu yüzden çorap ve ayakkabı giyimi olabildiğince kısıtlanmalıdır. Parmak arası terlik kullanımı hastalara daha konforlu bir iyileşme dönemi sunabilir.