Halluks valgus ayak başparmağı ve 1. tarak kemiğin birleşim yerinde görülen ayağın iç kısmanda yer alan çıkıntıya verilen isimdir. Ayak başparmağının içe dönmesiyle ve birinci tarak kemiğin dışa doğru yönlenmesiyle oluşur. Eklem, bu hastalıkta içe doğru yer değiştirdiği için çeşitli tendonlar ve aksesuar kemikler ekleme göre dışarda kalır ve bu yerleşim bozukluğu ağrıya sebep olur.
Başparmak iç kısmındaki kemik çıkıntı üzerinde kızarıklık hassasiyet gelişebilir. Bu kızarıklık ilerleyen olgularda bunyon dediğimiz kronik inflamasyonu işaret eden lezyonu oluşturur. Hastalarda yürüme ağrısı görülebilmekle birlikte, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı kullanımıyla başparmakta rahatsız edici durumlar oluşabilir. Tedavi edilmeyen ileri vakalarda başparmak , ikinci parmak üzerine çıkabilir.
Halluks valgus en sık görülen ayak şekil bozukluğudur ve daha çok kadınlarda gözlenir. Hastaların %70’inde genetik hikaye mevcuttur. Düz taban olan, ikinci parmağı olmayan, yumuşak doku gevşekliği olan, romatoid artrit olan hastalarda görülme sıklığı artar.
Ayrıca yüksek topuk ve dar uçlu ayakkabı giyen hastalar halluks valgus için risk taşırlar.
Hastalığın tanısı fizik muayene ile koyulabilmekle birlikte ayak başparmak ve 1. Tarak kemiği arasındaki açı ve ayağın diğer yapılarıyla olan açıları tedavi açısından belirleyici olduğu için ayak grafisi de tanıda tamamlayıcı rol oynar.
Halluks valgus tedavisinde ilk basamak uygun ayakkabı, parmak arası silikon ve halluks valgus atel kullanımı gibi cerrahi dışı tedaviler sayılabilir.
Açısı yüksek olan hastalarda ameliyat önerilmekle birlikte, açısı ılımlı olanlarda sadece yumuşak doku gevşetmesi yeterli iken, açısı büyük olanlarda kemik ameliyatı da gereklidir.
Halluks valgus ameliyatlarının birçoğunda kemik kesisi yapıldığı için uygun anestezi uygulanmalıdır. Ameliyatı yapacak ortopedi ve anestezi ekibinin tecrübeli olması gerekmektedir.
Yumuşak doku ameliyatı yaptığımız hastalar ameliyattan sonraki gün yük vererek yürümeye başlayabilirler. Kemik kesisi yaptığımız hastalar da ise özel ayakkabılarla kısmi yük vererek yürümeye başlayabilirler. Hastaların normal yaşantısına dönmesi ise 4-6 hafta arasında gerçekleşmektedir. Bu süre sonunda hasta yine doktor kontrolünde normal ayakkabı kullanmaya başlayabilir.
Video Galeri
E-mail Listesine Kayıt Olun...