Preloader Close
Op.Dr.Yağmur IŞIN

Ayak Bileği Protezi

Ortopedi alanında en çok diz ve kalça eklemine protez yapılır. Fakat protezler başka eklemlere de koyulabilir. Bunlardan bir tanesi de ayak bileği eklemidir.
 

Ayak bileği protezlerinin tarihi eskilere dayanmasına rağmen o dönem protez teknolojisinin günümüzdekikadar ileri olmamasından hasta sonuçları çok başaralı değildi. Bu yüzden bir dönem bu protezler cerrahlar tarafından terk edilmiştir. Günümüz teknolojisiyle birlikte protezler de çok gelişmiştir. Orta ve uzun dönembakıldığında sonuçlar yüz güldürücüdür.

 

Ayak Bileği Protezi Kimlere Yapılır ?

 

Ayak bileği protezleri, ayak bileği eklem içi kırıklarından sonra gelişen kireçlemelerde , romatizmal hastalıkların ayak bileğini etkileyen tutulumları veya sebebi bilinmeyen kireçlemelerden sonra yapılabilir. Ayak bileği dondurma ameliyatları da bu gibi durumlarda yapılabilir. Dondurma işleminde kıkırdak yüzey tıraşlanır ve iki kemik yüzü birbirine kaynatılır. Bu işlemden sonra hastalar ayak bileğini oynatamazlar belli bir açıda kaynatılır. Protezin en büyük avantajı ise hasarlı bölgenin çıkarılıp yerine kemiklere metal, eklem aralığına ise polietilen dediğimiz malzeme koyulur. Protez işleminin dondurma işlemine göre en avantajlı kısmı ise protezin harekete izin vermesidir.

 

Ayak bileği protezi ameliyatı sonrasında kalça ve diz protezinin aksine hastaya hemen yük verdirilmez. 1-1,5 sonra yük verilmeye başlanır. İyi bir rehabilitasyon içinse en az 2 ay verilmelidir.

 

Ayak bileği protezi fazla kilolu hastalarda, şeker hastalarında ve ileri derecede valgus veya varus deformitesi olan hastalarda başarısız olabilir. Bu yüzden hasta seçimi son derece önemlidir.